Home Blog Stofvrij werken met je zaag dankzij deze tools

Stofvrij werken met je zaag dankzij deze tools

0
Stofvrij werken met je zaag dankzij deze tools

Wanneer je een invalzaag of cirkelzaag voor de eerste keer gebruikt, dan zal je mogelijk verrast worden door de hoeveelheid zaagsel die door deze machines geproduceerd wordt. De hoeveelheid die geproduceerd wordt zal grotendeels afhangen van het soort hout dat je zaagt. Dat is echter niet zo belangrijk, maar we hoeven je vast niet te vertellen dat binnen een mum van tijd een hoop zaagsel geproduceerd wordt. Het is bekend in de industrie dat stofvrij werken met dit soort zagen erg lastig is. Het is niet alleen vervelend, maar kan na verloop van tijd ook ophopen in je zaag en ervoor zorgen dat sommige onderdelen niet meer goed werken.

 

Stofvrij werken – Opvang van zaagsel is erg belangrijk

Als je elektrische gereedschappen zoals schaafmachines of cirkelzagen hebt gekocht, dan weet je dat veel van hen een zaagsel uitgang hebben. Er wordt vaak ook een soort kleine canvas stofzak meegeleverd die aan dit uiteinde vastgemaakt kan worden om de hoeveelheid zaagsel te verminderen.

We durven te wedden dat een hoop mensen deze zakken niet gebruiken of zelfs weggooien. Ben je ook schuldig? In het verleden hebben we deze ook weggegooid en om eerlijk te zijn was dat een grote fout.

Zaagsel en dan vooral het fijne zaagsel van een dun zaagblad kan op plekken terechtkomen die je niet voor mogelijk hield. Daarmee bedoelen we je ogen, oren en ja ook je neusgaten en mond. Stofdeeltjes in de lucht kunnen ook ingeademd worden en dit kan na verloop van tijd aardig ophopen. Voor een hoop personen die af en toe een stukje hout zagen is de impact hiervan minimaal. Wanneer het zagen daarnaast buiten gedaan wordt, dan wordt die impact nog meer verminderd.

 

Stofvrij werken – Stofmasker

Veel gebruikers zullen gebruik maken van stofmaskers wanneer ze planken zoals MDF zagen. Het primaire probleem met deze is dat je moet onthouden om ze te gebruiken en ze aardig oncomfortabel kunnen worden na verloop van tijd.

Desalniettemin helpen ze een hoop en zijn ze erg effectief. Ze zijn ook erg goedkoop en aan het einde van de dag zullen ze je longen beschermen.

Wanneer je binnen werkt en een hoop hout zaagt, dan kan zaagsel een gezondheidsprobleem worden dat ernstig genoeg is. Dit is een risico dat je kan vermijden door simpelweg gebruik te maken van de stofzak, een stofmasker te dragen of zelfs nog beter, beide te gebruiken.

De beste optie is echter om een eenvoudig stof extractiesysteem te maken of kopen. Het neemt niet veel tijd in beslag en wanneer je klaar bent, dan is het voor altijd en zal dit je gezond houden.

Hoe Stofvrij Werken

 

Stofvrij werken – De canvas stofzak

We zijn zeker geen fans van deze, maar wanneer je snel een paar stukken hout zaagt, dan neemt het maar een paar seconden in beslag om ze te bevestigen en leeg te maken naderhand. Ze houden het werkgebied schoon en de lucht vrij van stof.

Dat is ook hun exacte doel. Dus alhoewel we ze niet fijn vinden, gebruiken we ze toch wanneer we maar een klein beetje hout hoeven te zagen. Recent hebben we ook opgemerkt dat de merken die deze zakken maken, de capaciteit verhogen.

Gebruikers beweren dat een van de primaire redenen waarom ze ze niet gebruiken het feit dat ze snel vol zitten is en je ze constant moet legen. Door de afmetingen te vergroten zou dit probleem opgelost moeten worden. Zoals we echter eerder al gezegd hebben, is het beter om iets dan niets te gebruiken. Wanneer je je zaag koopt is het een goed idee om te controleren of een stofzak meegeleverd wordt en wat de afmetingen hiervan zijn.

 

Stofvrij werken – Een stof extractiesysteem bevestigen

Het overgrote deel van de gebruikers zullen dit nooit nodig hebben, dus sla dit stuk gerust over als dit niet van toepassing op jou situatie. Als je van plan bent om een hoop te zagen, schaven of boren in een kleine ruimte, overweeg dan serieus om een simpel stof extractiesysteem te plaatsen.

We hadden lang in gedachten om dit te doen, maar stelde het constant uit. Toen we het uiteindelijk gedaan hadden, maakte het een groot verschil bij de snelheid en schoonheid van ons werk.

Waarom is een stof extractiesysteem belangrijk

Als je de zak gebruikt die meestal meegeleverd wordt, dan zal dit ongeveer 75% van de stof dat veroorzaakt wordt verwijderen. Het is bijna onmogelijk om het volledig te verwijderen. Je hebt echter wel het ongemak dat je de zak steeds moet bevestigen, verwijderen, legen en weer bevestigen.

Als je er achterkomt dat je een hoop werk in je garage of werkplaats doet, dan neemt het niet veel tijd in beslag om een veel beter systeem te installeren. Het andere goede nieuws is dat het ook niet veel hoeft te kosten.

 

Stofvrij werken – Een stofzuiger accessoire kopen

Veel personen gebruiken een oude stofzuiger in hun garage of werkplaats voor het schoonmaken. Je kan kleine goedkope systemen kopen die je aan deze stofzuigers kan koppelen en sommige van deze zijn erg goed. Persoonlijk zijn we hier geen fan van, maar met een beetje passen en meten is het mogelijk dit goed te laten werken.

Stofvrij Werken doe je zo

 

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hoop verschillende opties om nagenoeg stofvrij werken mogelijk te maken. Alle opties zijn goedkoop, nemen niet veel tijd in beslag en betekenen dat je je werkzaamheden uit kan voeren in een gezonde omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in