Invalzaag Veilig Gebruiken

Er zijn een aantal algemene regels die van toepassing zijn op het gebruik van alle elektrische gereedschappen. Er zijn echter ook meer specifieke regels die van toepassing zijn op het veilig gebruiken van invalzagen.

Regels is echter waarschijnlijk niet het beste woord om te gebruiken. We noemen ze liever logische en praktische tips die zullen vermijden dat jij of iedereen in de buurt een ernstige of kleine verwonding oploopt.

Invalzagen zijn erg diverse gereedschappen, maar wanneer je ze niet op de juiste manier gebruikt, dan is de kans op een ernstige verwonding groot. We hebben al veel verschillende ongelukken van mensen om ons heen meegemaakt en al deze hadden vermeden kunnen worden met de eenvoudige tips in dit artikel.

 

Invalzaag veilig gebruiken – Algemeen veiligheidsadvies wanneer je met invalzagen en elektrisch gereedschap werkt

Het werkgebied

  • Alhoewel het niet altijd makkelijk is, moet je proberen om het werkgebied vrij te houden van afval. Probeer wanneer mogelijk dit gebied zo goed mogelijk te verlichten, zodat je niks over het hoofd ziet. Hoe makkelijker je alles ziet, hoe kleiner de risico’s zijn, welke verborgen kunnen worden in donkere gebieden.
  • Gebruik nooit elektrisch gereedschap in de buurt van gasflessen. Een enkele vonk kan makkelijk een brand starten.
  • Maak nooit gebruik van elektrische gereedschappen wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. Ons advies is om kinderen goed te leren dat ze uit de buurt van je werkgebied moeten blijven. Ze hebben namelijk de gave om gevaren te vinden waar je niet eens van wist dat ze bestonden.

 

Elektrische veiligheid met invalzagen

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste van allemaal. Geloof ons wanneer we zeggen dat we sommige mensen een hoop domme dingen hebben zien doen en die de gevolgen daarvan vervolgens ondervonden hebben.

Mocht de stekker van je zaag kapot gaan, vervang deze dan door een andere goedgekeurde stekker. Als de kabel van je zaag kapot is, dan moet deze ook direct vervangen worden, aangezien er anders een groot risico op elektrocutie is.

Als je een draadloze zaag hebt, berg de accu’s dan ergens veilig op en zonder andere spullen. Houd ze van metalen objecten vandaan, zoals schroeven en spijkers.

  • Laat je invalzaag of elk ander gereedschap nooit in de regen of in natte omstandigheden liggen.
  • Draag je zaag nooit door alleen de stroomkabel in je hand te houden. Het is ongelofelijk hoeveel mensen we dit hebben zien doen.

Vermijd het gebruik van lange verlengsnoeren en als je een verlengsnoer op een haspel hebt, rol deze dan helemaal uit voordat je hier gebruik van gaat maken.

Invalzagen Veilig Gebruiken

 

Invalzaag veilig gebruiken – Specifieke invalzaag veiligheidstips

Er zijn uiteraard ook een aantal veiligheidsproblemen die voornamelijk gericht zijn op invalzagen en die hebben we hieronder opgenoemd.

Deze zagen maken gebruik van erg krachtige motoren en scherpe snel draaiende bladen (ze draaien ongeveer 225 km/h), Ze kunnen door hout zagen als een warme mes door boter en hebben geen problemen om door metalen zoals aluminium en staal te zagen. Beeld je eens in wat er kan gebeuren met een vinger of duim.

Naast dat je hier op moet letten, moet je uiteraard de handleiding lezen die meegeleverd wordt met de zaag. Als je eentje tweedehands hebt gekocht, ga dan het internet op en de kans is groot dat je een handleiding gratis kan downloaden. Deze zagen zijn niet ontworpen om door staalstaven, balken of bouten te zagen, aangezien dit vonken veroorzaakt en de motor overbelast.

 

Stabiliteit van je invalzaag

De stabiliteit of het gebrek daaraan is een van de grootste veroorzakers van de ongelukken die we hebben gezien. Ze zijn gemaakt om aan een werkbank vast te schroeven of vast te klemmen aan een werktafel. Het is niet de bedoeling dat je ze los uit de doos gebruikt, We weten dat het niet altijd praktisch is om ze permanent te bevestigen, maar als je de zaag veilig gebruiken wilt, dan is het erg belangrijk dat deze stabiel staat.

 

De spouwmes gebruiken

Bijna alle invalzagen worden geleverd met een spouwmes. Er is een grote verleiding om te proberen om deze te verwijderen. Deze bescherming zit hier om goede redenen en zou je nooit moeten verwijderen of aanpassen. Het enige wat je hoeft te doen is controleren of hij goed werkt en niet tegen het zaagblad aankomt.

 

Ondersteuning voor lange stukken hout

Wederom hebben we verscheidene ongelukken gezien toen mensen lange stukken hout zaagden. Wanneer deze niet goed ondersteund worden door een werktafel of iets anders vergelijkbaars, dan kunnen ze makkelijk in de lucht vliegen wanneer de zaag de snede maakt. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Het is altijd het beste om een werktafel te hebben en te gebruiken, vooral tijdens dit soort werkzaamheden.

 

Over afgesneden stukken struikelen

Dit veroorzaakt mogelijk wel de meeste ongelukken in een werkplaats of bouwplaats. Het is erg makkelijk om afgeleidt te raken tijdens het zagen van hout. Dit is vooral het geval wanneer je een hoop in een keer doet. In dit soort gevallen laten we de kleine stukjes gewoon op de vloer vallen.

Het probleem met dit is dat je ze kan vergeten, waarna je er vervolgens over kan struikelen. Het is erg makkelijk om op deze manier een gekneusde enkel te krijgen. We raden aan om een emmer of iets dergelijks in de buurt te plaatsen, zodat je daar de kleine stukjes in kan doen.

Zo invalzaag Veilig Gebruiken

 

Bescherm je handen

Houdt je handen altijd zover als mogelijk van het zaagblad vandaan. Ja we weten dat dit erg logisch klinkt, maar om een of andere reden denken sommige gebruikers dat ze deze dicht in de buurt van het zaagblad moeten plaatsen om de start van de zaagsnede beter voor te bereiden. Controleer voordat je de zaag aanzet waar je je handen geplaatst hebt.

Als je met een klein oppervlakte werkt, gebruik dan altijd een klem en nooit je hand of vingers. Pas ook op voor losse kledingstukken. Deze kunnen snel gegrepen worden door het zaagblad en je hand richtig deze trekken. Weersta tot slot de verleiding om iets onder een zaagblad weg te halen die uitdraait.

 

De beschermkap

Ja geloof het of niet, maar we hebben mannen gezien die de beschermkap verwijderde, zodat ze de zaagsnede beter konden zien of dieper konden zagen. Om eerlijk te zijn vinden we dit echt krankzinnig. De beschermkap zit daar voor je veiligheid en zou nooit verwijderd moeten worden. Er zijn echt geen excuses om dit te overwegen.

 

Invalzaag veilig gebruiken – Persoonlijke veiligheid wanneer je een invalzaag gebruikt

Er zijn vier gebieden van persoonlijke veiligheid die wij belangrijk vinden wanneer je je zaag veilig gebruiken wilt. Deze worden persoonlijke beschermingsmiddelen genoemd.

 

Veiligheidsbril

Als je zaagt, boort, schaaft of aan elk ander soort houtwerk doet, dan bestaat er altijd een kans dat een klein deeltje in je oog kan komen. De veiligheidsbrillen van vandaag de dag zijn betaalbaar, comfortabel en zullen je ogen beschermen. Je zicht is zo belangrijk en het duurt maar een paar seconden om deze op te doen.

 

Gehoorbescherming

We vonden het dragen van gehoorbescherming vroeger altijd erg vervelend. We negeerde de waarschuwingen en de verscheidene bewezen testen die uitgevoerd werden. We weten dat invalzagen niet erg luid zijn, maar wanneer je ze een lange tijd gebruikt, dan kunnen ze een impact op je gehoor hebben.

Gehoorbescherming is wederom erg goedkoop en effectief en je hebt maar een paar seconden nodig om schade aan je oren te voorkomen. We dragen dit nu altijd en hebben er spijt van dat we dit vroeger niet deden.

 

Stofmasker

Deze zagen worden vaak met zakken geleverd die men meestal niet gebruikt of zelfs weggooit. Zaagsel kan makkelijk in je ogen en oren komen, maar nog veel belangrijker, is dat het ook in je longen kan komen. Als je af en toe wat doe-het-zelf klusjes uitvoert, dan is het risico minimaal, maar als je regelmatig met hout werkt niet.

Door een masker te dragen, de stofzak te gebruiken of zelfs een goed stof extractiesysteem te hebben, kan je dit risico minimaal maken. Stofmaskers zijn erg goedkoop en kan in elke doe-het-zelf winkel gevonden worden.

 

Veiligheidskleding

Je hoeft niet volledig in harnas aan te treden om een invalzaag te gebruiken, maar let wel op de basis dingen. Losse kledingstukken kunnen makkelijk vast komen te zitten in elke machine met bewegende onderdelen. Over het algemeen zitten deze rond de polsen of mouwen. Zorg ervoor dat je ritsen zo goed als volledig sluit en knopen vastmaakt.

Hoe invalzaag Veilig Gebruiken

 

Conclusie

We hopen dat je deze tips voor het veilig gebruiken van je invalzaag bruikbaar vindt en dat je ze ook toepast, zodat je je invalzaag dag in dag uit veilig gebruiken kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in